Easy CSS Drop Down Menu Css3Menu.com

 

  

Den usikre hund

Den usikre hund


af hundeadfærdsterapeut og dyrehealer Merethe Børgart

http://www.hundepoten.dk

 

 

 

 

Der kan være mange grunde til at vores hunde er usikre, og det kan komme til udtryk i forskellige situationer. Nogen hunde kan være utrygge fordi de er mangelfuldt socialiseret, nogen er født med en usikkerhed, og andre kan blive det efter gentagne uheldige oplevelser.

 

Hvis vi kigger på den generelle usikkerhed, som influerer på hele hundens liv, hvordan den reagerer og ikke mindst hvad vi som hundeejere kan gøre for at mindske hundens ubehag. – for der er ingen tvivl om at en usikker hund ofte også har et forhøjet stressniveau, netop fordi usikkerheden fylder så meget og er der hele tiden.

 

Faktisk kan man allerede i hvalpestadiet få et billede af hvilken type hund der udvikler sig til en usikker hund. Det er oftest den hund som sidder tilbage når resten af kuldet kommer stormende hen for at møde den fremmede der er at kigge på hvalpe, den hvalp som skal lokkes væk fra sit trygge hjørne og også kan have en tendens til at blive kanøflet af sine kuldsøskende.


Der er som sådan ikke noget i vejen med at vælge denne hvalp, når blot man er klar over hvilket arbejder der ligger foran en, for at give den et godt hjem.

 

Det er helt almindeligt at vores hvalpe lige skal vænne sig til nye omgivelser, det at køre bil, møde cykler, andre hunde (som ikke ligner brødre, søstre og forældre), børn i forskellige aldre og andre nye ting i livet. De fleste hunde vil gradvist vænne sig til at møde disse ting, og hvis man selv er forberedt med gode hundeguffer kan man nå langt i forhold til at ”fortælle” hunden at det er fantastisk at møde eksempelvis cykler, ved at give guffer samtidig med at de passerer. Der vil de fleste hunde kæde en behagelig oplevelse sammen med det de møder, og næste gang ikke være ligeså tilbageholdende. Hvis man samtidig holder kontakten med hunden, og gør det en del gange i træk, kan det faktisk lade sig gøre at når den fremover ser cykler, så vil den automatisk søge øjenkontakt fordi den har lært at det giver en godbid.

 

For at kunne sætte sig ind i hundens forbehold for det den møder, er det en fordel at se verden med hundens øjne, tænke på hvad den har oplevet de første otte uger af sit liv, og dermed gøre de nye ting til behagelige ting. Det er tit en fordel når man har en hund i forvejen, som er tryg ved disse ting, for hvalpen vil helt naturligt kigge på den voksne hund og se hvordan den tackler situationen, og dermed blive hurtigere tryg når den også er det.

 

Det hænder naturligvis også at vi får en hund som er ældre end otte uger, det kan være ældre hvalp eller måske voksen hund, og der ligger så et større arbejde for at evt. rette op på de ting som ikke er optimale. Men faktisk gælder samme opskrift, gør de møder hvor hunden er utryg til noget godt og spændende, og der er maden altså den bedste motivation – altså den lækre mad, ostehaps, skinketern, tørret fisk eller andet som hunden har svært ved at stå for.

 

Min egen, nu afdøde, Nevil var opvokset i byen. Han havde det fint med masser af mennesker, strøgture var lige ham, store busser der koblede ud, larmende cyklister og børnehaver var også ren fest set med hans øjne. I starten fik han gode guffer hver gang vi mødte nogen, og tit havde dem vi mødte også selv guffer med, så han lærte tidligt at det var fantastisk at møde mange mennesker der kunne larme.


Da jeg flyttede på landet og han var syv år gammel, var det lidt af en omvæltning for ham. Ingen tvivl om at han nød haven og de ekstra lange gåture uden snor, men han blev faktisk temmelig forskrækket første gang han så og hørte en fasan i haven. Men efter nogle gange var det helt i orden for ham.


På en gåtur var vi forbi én af gårdene i landsbyen og der stod heste og køer, der slog han alle fire ben i og gøede, så store dyr havde han ikke set tidligere ���� men også det vænnede han sig til efterhånden. Og han blev ved at være god i byen og glad for mange mennesker.


Min tæve Amanda er kommet til mig i en lidt senere alder, og rigtig god til at bo på landet. Hun går fint forbi heste og køer, blinker ikke et sekund når fasanen skræpper i haven, og er helt dus med traktorer m.m.


Men at tage hende med på bytur synes hun ikke er dejligt, på trods af hun har fået byture med jævne mellemrum, men hun lader til at glemme det fra den ene gang til den anden. Hun stresser virkelig op når der er tæt mellem husene, og andre mennesker skal tæt forbi på fortov, hun er så afgjort bedst til marker og skov – for det er det hun i sit liv har fået mest af, og derfor er mest tryg ved.

 

Sådan skal vi selvfølgelig kigge på vores hunde, og kan måske bedre forstå hvorfor de kan reagere anderledes når de bliver stillet overfor situationer de ikke har været i tidligere, eller blot sjældent.

 

Til det vil jeg også lige sige at der jo er hunde som ikke lader sig mærke med noget som helst, uanset hvor i alverden man tager dem med hen – og det er i sig selv en velsignelse at være hundeejer til sådan et eksemplar.

 

Hvordan ser vi om hunden er usikker
En usikker hund vil som oftest have et kropssprog der er dæmpende, dvs. lav logrende haleføring eller måske mellem benene. Ørene vil være tilbage, mundvigene også tendens til at være tilbagetrukket, og øjnene bliver også lidt mindre. Det kan faktisk se ud som om hunden går i modvind, og vægten er hovedsagelig på bagkroppen.
Hvis en usikker hund presses for meget, eller presses op i en krog (hvis det er mennesker den er usikker på), kan den for at forsvare sig knurre, vise tænder og i sidste instans bide ud – populært kaldet en angstbider.


Det værste man kan gøre i en sådan situation er at skælde hunden ud, det kan i værste fald (efter flere gange) medføre at hunden simpelthen undlader at signalere den er usikker, ved at knurre og trække sig, og i stedet går direkte til at forsvare sig. Den bliver jo ikke mere sikker på situationen ved at blive skældt ud, tværtimod mister den faktisk tillid til os oveni, og må i den grad selv klare situationen fremover.


Det at hunden knurrer er i langt de fleste tilfælde ens betydende med at den er usikker, og det bedste vi kan gøre der er at stoppe det som vi er i gang med, som tilsyneladende skaber utryghed hos vores hund. Kun ved at vise den respekt kan vi opnå tilliden, så hunden ikke længere knurrer, men føler sig sikker på situationen. Det kan være forskellige situationer, men den klassiske er nok madskål eller kødben. Når hunden knurrer over sin madskål, vil det være optimalt at vi går forbi og smider en virkelig lækker ting ned til den, således lærer hunden at det er fantastisk at vi passerer mens den spiser, og bliver dermed tryg overfor vores hensigter.

 

Usikkerhed i mødet med andre hunde
Hvis vores hund evt. er blevet overfaldet en eller flere gange, kan det udvikle sig til at den farer frem når andre hunde mødes. Det handler oftest om usikkerhed, og der bliver angreb det bedste forsvar. Så ved at træne hunden til at synes det er godt at møde andre hunde, kan vi tit undgå disse situationer hvor de nemt kan køre hinanden op der i hver sin snor.


For at starte den type træning skal man finde ud af hvor lang tid før at hunden begynder at reagere, og så startes træningen inden den grænse nås. Også her vil jeg anbefale virkelig lækre godbidder, således at hundens opmærksomhed er fanget når den anden hund kommer nærmere. Undgå det sker på samme fortov, hav gerne god afstand på, netop for at bygge tilliden op hos hunden. Efterhånden som det går bedre og bedre, kan man være tættere og tættere på de hunde som passerer. Er problemet virkelig stort og har varet længe, vil jeg anbefale man kontakter en professionel til at hjælpe med at løse det.


Det behøver ikke kun at være tidligere overfald der giver den adfærd, det kan også være at hunden ikke har oplevet nok social kontakt i sit liv, og den derfor er usikker på hvordan den skal opføre sig for at undgå konflikt.
Og det kan naturligvis også være en fremfusende adfærd fordi hunden virkelig gerne vil hen at lege, der er man nød til at kigge nøje på kropssproget, haleføringen og lytte på gøen, knurren eller andre lyde fra hunden.

 

Generel træning til den usikre hund
Udover at gøre de situationer hvor hunden er usikker, til nogle situationer hvor hunden synes det er behageligt, så kan man arbejde med selvtilliden helt generelt.
For at bygge en god selvtillid op, er det rigtig godt at sætte hunden på daglige opgaver man har en hvis forventning om at den kan løse. Det kan være at maden skal findes på græsplænen – lugtesansen fejler ikke noget hos vores hunde, så det kan være en rigtig god indgangsvinkel. Man kan sætte krus med bunden i vejret, og lægge mad under. Så skal hunden skubbe krusene væk for at få maden. Er det en lydfølsom hund så vælg krus eller underlag der ikke larmer.


Man kan også lægge et håndklæde eller viskestykke på gulvet, og putte en godbid ind under, så skal hunden finde ud af hvordan den kommer under stoffet for at få sin belønning.
Derudover findes der en mængde forskellige problemløsningsting i handlen, der er aktivitets-bolde, terninger, trælegetøj til hunde og meget andet – alt beregnet til at gemme maden i og hunden løser opgaven for at få maden, men det sker uden at der skal ødelægges noget.


Så jeg kan ikke anbefale paprør el. lign. hvor hunden skal splitte det ad for at få belønning, det kan risikere at tænde hundens destruktive knap, og det er jo ærgerligt hvis det er farmors håndtaske den næste gang vil problemløse på.
Forskellige former for kropslig udfoldelse er også godt, det kan være balance på træstammer, kravle under borde og stole, springe over forhindringer m.m., det behøver ikke være agility, men det er en god aktivitet for en usikker hund, forudsat det er med rette indlæring og den ikke falder ned fra forhindringerne.

 

Så til slut vil jeg blot opfordre til ikke at skælde den usikre hund ud, men skab situationer hvor det er muligt at få givet hunden ros for at udføre en opgave, eller turde tag et skridt hen over en gyngende grund, eller snuse til plasticpose der mødes på gåturen eller hvad det kan være – tænk på at opbygge selvtilliden ved hjælp af ros.

 

 
 

Copyright 2013

newbie.dk